Een boom van een stamboom

family-tree-295298_1280Van 5 t/m 16 oktober 2016 is er weer een kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek 2016 staan opa’s en oma’s centraal onder het motto Voor altijd jong. Om die reden organiseren Junior College en Tiener College rond de kinderboekenweek een project over stambomen. Met medewerking van- en met een bijzondere afsluiting voor de opa´s en oma´s van de leerlingen.

Op donderdag 6 oktober zijn twee oma´s te gast in de Pick Me Up, om te vertellen over vroeger. Daarna start de opa van een van de leerlingen het project Stambomen in de oudste groepen met presentaties over eigen stamboomonderzoek. De leerlingen van groep 4 t/m klas 2 krijgen wekelijks twee middagen wereldoriëntatie in de vorm van een M&M (mens & maatschappij) plein. De laatste week voor- en de eerste week na de herfstvakantie staat het plein in het teken van stamboomonderzoek. De leerlingen krijgen les over stamboomonderzoek en lezen over de geschiedenis van achternamen (begrijpend lezen). De leerlingen van het voortgezet onderwijs bekijken de bijzondere aflevering van Verborgen verleden over Jochem Myjer.

De leerlingen van groep 1-3 (Junior College unit 1) maken een stamboom met hun vader, moeder, broers, zussen en opa´s en oma´s. De leerlingen groep 4-6 (JC unit 2) breiden hun stamboom met een generatie uit. De leerlingen Tiener College gaan respectievelijk minimaal vier generaties (groep 7-8) en vijf generaties (klas 1-2) terug. De leerlingen van klas 1-2 zetten ook een app in waarmee ze toegang krijgen tot archieven en bestaande stambomen. De leerlingen van Tiener College beschrijven met behulp van meerdere bronnen bij elke generatie in hun stamboom een belangrijke gebeurtenis uit de Nederlandse- of wereldgeschiedenis. Iedere leerling presenteert zijn vondsten op een grote poster. Alle leerlingen zullen veel gebruik maken van de kennis van hun stamboom binnen hun familie. Doel van het project is leerlingen te laten kennismaken met schriftelijke en mondelinge bronnen voor stamboomonderzoek (en geschiedenis).

Alle leerlingen sluiten samen de maand oktober af met een projectmiddag waarop ze hun stambomen presenteren en opa´s en oma´s speciale gasten zijn.

Geef een reactie