Op kamp in Amerongen

13179208_1087623734633556_7865935303546843712_n

Op donderdag 12 en vrijdag 13 mei verbleven we in De Betteld in Amerongen.

Op donderdag bezochten we in groepen molen Maallust in Amerongen. De molen was eens eigendom van de kasteelheer van kasteel Amerongen, Godard Heer van Reede. De molen wisselde door de tijd heen vaak van eigenaar. Sinds 1980 beheert de stichting De Amerongse Molen de molen en zorgt zij dat hij nog echt in bedrijf is. Op de verschillende verdiepingen in de molen konden de leerlingen zien hoe de molen werkt en wordt onderhouden.

Ook waren we deze dag te gast in Kasteel Amerongen. Dit kasteel werd bewoond door de adellijke familie Van Reede. De bewoner droeg de titel Heer van Amerongen. Het kasteel heeft een bovendeel waar de familie woonde en een onderdeel waar de keuken, de bedienden en grote voorraadkamers te vinden waren. In het bovendeel zijn honderden oude portretten te zien en oude meubelstukken en hebbedingetjes van de familie. De oude bibliotheek waar de familie na de diners de avonden doorbracht is nog helemaal in tact. De familie Van Reede hielp de nazaten van Willem van Oranje in tijd van oorlog en bood onderdak aan de weggestuurde keizer Wilhelm II. Het bureau waaraan hij definitief afstand deed van de troon staat nog in een van de kamers. Sinds er midden vorige eeuw geen erfgenamen meer zijn, is het kasteel in bezit van een stichting. Die zorgt ervoor dat oude bezittingen in het kasteel die dreigen te vergaan worden gerestaureerd. Na de rondleiding door het kasteel konden leerlingen de grote tuin aan de overkant van de slotgracht bekijken.
Donderdagavond luisterden we bij de kampvuurplaats naar een paar optredens op een open podium. Daarna speelden we met elkaar op een groot veld een tikspel en kon wie wil onder het genot van lekkere marshmallows bij het kampvuur zitten.

Vrijdagmorgen nam de boswachter Junior College en Tiener College 1-2 mee voor een struintocht. De leerlingen van Tiener College 3-4 organiseerden zelf een sportochtend.

 

Geef een reactie