Welkom, opa´s en oma´s, vaders en moeders!

14889990_1284825938229160_6599591626234444320_oAlle leerlingen van Junior College en Tiener College deden in de maand oktober stamboomonderzoek. De leerlingen van Junior College (groep 1-6) gingen met hun stambomen enkele generaties terug in de tijd. De leerlingen van Tiener College (groep 7-8 en klas 1-2) maakten stambomen met vijf tot tien generaties.

Voor de leerlingen Tiener College waren er binnen het stambomenproject nog enkele andere uitdagingen. De leerlingen schreven over een bekend verhaal of een bijzondere gebeurtenis in hun familiegeschiedenis. Ook bestudeerden de leerlingen bij elke generatie een belangrijke historische gebeurtenis. De leerlingen interviewden hun grootouders en ouders over een belangrijk geschiedenisfeit dat zij meemaakten.

Voor de laatste vrijdag van oktober hadden de leerlingen hun grootouders en ouders uitgenodigd om alle stambomen te komen bekijken. Veel leerlingen hadden voor de gelegenheid oude foto´s, rapporten van hun (over)grootouders en andere kostbare documenten mogen meenemen naar school. Iedere leerling had een prachtige kleine eigen expositie over zijn stamboom. De leerlingen voortgezet onderwijs presenteerden de stambomen knap in het Engels, Duits of Frans. Ook een aantal leerlingen groep 8 vertelde zijn verhaal in het Engels.

De middag werd druk bezocht. Aan alle tafels kwamen ouders en grootouders zitten om te luisteren, vragen te stellen en ook feedback op inhoud en presentatievaardigheid te geven. De projectmiddag leverde tussen alle leerlingen en bezoekers mooie gesprekken over geschiedenis op.

De presentatiemiddag was de afsluiting van het project over stambomen. Elke maand werken leerlingen aan een groot project waarin wereldoriëntatie, taal en onderzoeksvaardigheden een grote rol spelen. In de maand november doen leerlingen onderzoek naar een eigen leervraag.

 

Geef een reactie