Wereldburgers gezocht

16105646_1297482086981052_3181646389608994934_nDe eerste schoolweek van 2017 zijn we met onze leerlingen begonnen met het kernconcept Wereldburger.

Drie maanden verdiepen we ons in begrippen als burger, burgerschap, wereldburgerschap, landen, nationaliteiten, samenwerking en handel.

Junior College concentreert zich op Nederland en vervoer en reizen naar andere landen. De leerlingen maken op allerlei manieren een reis langs belangrijke plekken in ons land. Na hun rondje Nederland onderzoeken de leerlingen hoe we reizigers en producten vervoeren, naar welke landen we het meeste reizen en met welke landen Nederland veel handelt. Ook ontdekken de leerlingen welke producten Nederland vooral maakt en verkoopt aan andere landen.

Tiener College maakt om te beginnen met het oude Griekenland en de invloed op onze geschiedenis en ons denken. Vanaf februari reist Tiener College langs verschillende belangrijke landen. Iedere week staat een land centraal. De lessen gaan over geschiedenis, cultuur, klimaat en uitdagingen waar de landen vandaag de dag voor staan. De leerlingen vormen een ´VN’ en onderzoeken en debatteren samen n.a.v. de kennis die ze leren over elk van de landen. In de VN-reeks komen onder andere China, Duitsland en Ivoorkust aan bod.

De afsluiting van het kernconcept bestaat uit een eendaags restaurant. In het restaurant staan gerechten uit alle werelddelen op de kaart. Daarom draagt het restaurant de naam: Wereldrestaurant. Alle leerlingen van 4 tot 14 jaar leveren een bijdrage. In verschillende teams, zoals keuken, gastheren/gastvrouwen en PR en marketing, bereiden leerlingen de restaurantdag voor. Op 31 maart opent het restaurant voor een dag en ontvangen alle leerlingen hun ouders. Bij alle gerechten vertellen de leerlingen wat ze leerden over de landen. Alle lokalen krijgen een inrichting die past bij de landen en het werelddeel.