5 jaar 10-14 in Gorinchem

BeFunky Collage2In augustus 2012 startte Tiener College, een onderwijsomgeving voor 10 tot 14 jaar. Leerkrachten en docenten van LOGOS en CS De Hoven, de initiatiefnemende besturen, ontwierpen samen een innovatief onderwijsconcept met persoonlijke leerplannen, krachtige thema´s en een breed actueel curriculum met veel buitenschools leren. Om kinderen al op jonge leeftijd met dit onderwijsconcept te laten werken en een doorlopende leer- en ontwikkelingslijn te bieden werden ook jongere groepen gestart. Naast Tiener College is er nu ook Junior College, de voorloper, voor groep 1 tot en met 6. In augustus van dit schooljaar begon ook Peuter College, een groep voor 2 tot 4 jaar, een initiatief met SKG. Daarnaast zijn enkele leerlingen van 14+ begonnen aan een vervolgprogramma bij Tiener College.

Tiener College bestaat vijf jaar en viert dat met een klein feestje. Maandag 2 oktober beginnen leerlingen en ouders de dag samen. Ze bekijken samen een presentatie met een fotoalbum van vijf jaar Tiener College. Het programma van deze dag bestaat uit sportieve en creatieve workshops voor alle leerlingen van Junior College en Tiener College. Ook lunchen de leerlingen van 4-14+ met elkaar. ´s Middags is de school van 16.00 tot 17.00 uur open voor een klein feestje met (oud-)leerlingen, ouders, (oud-)docenten, scholen en buurtbewoners. Ook deze middag kijkt Tiener College uitgebreid terug met persoonlijke terugblikken en het fotoalbum van vijf jaar 10-14.

Tiener College vindt inmiddels landelijk navolging. Een grote groep bestuurders heeft zich verenigd in de kwartiermakers die samen de mogelijkheden onderzoeken voor onderwijsvormen 10-14 jaar. In verschillende steden zijn op basis van de ervaringen in Gorinchem vergelijkbare initiatieven als Tiener College gestart en meerdere besturen hebben hun scholen gevraagd een 10-14-onderwijsomgeving te ontwerpen.